Leeftijd 9-12

Kinderboeken (9-12 jaar)

 

Hotel De Grote L, van Sjoerd Kuyper, uitgeverij Lemniscaat, € 12,50. De uitgever heeft het nieuwste boek van Sjoerd Kuyper direct in de serie ‘klassieker’ geplaatst, waarin ook ‘Kruistocht in spijkerbroek’ en ‘Koning van Katoren’ zitten. Rietje Nivard: ‘Helemaal terecht! Het is een erg bijzonder boek, mooi geschreven en prachtig van taal.’ En die L uit de titel? Die staat voor Hotel de Grote Liefde.

 

Tien Torens Diep – Een Verhaal Over Vriendschap, van Jacques Vriens, uitgeverij Van Holkema & Warendorf, € 9,99. Dit boek geeft een authentiek beeld van de mijnen in de jaren vijftig.

 

Hoe Ik Per Ongeluk Een Boek Schreef, van Annet Huizing, uitgeverij Lemniscaat, € 14,95. Over Kathinka die schrijfster wil worden en van haar overbuurvrouw, een beroemde schrijfster, leert hoe ze dat moet doen.

 

Ik Zal Er Zijn, van Holly Goldberg Sloan, uitgeverij Querido, € 17,50. Sam is de ware voor Emily. Hij is anders. Anders dan andere jongens die ze kent. Hij en zijn jongere (autistische) broertje Riddle gaan niet naar school en wonen steeds ergens anders omdat hun vader op de vlucht is voor de politie. Winnaar van de Gouden Lijst 2013. (Met 344 pagina’s de dunste van deze drie tips…)

 

Vlam, van Floortje Zwigtman, uitgeverij Moon, € 19,95. Eerste deel van de trilogie Vonk. Roman over Roxanne, dochter van dictator Dux Tron die in het land Chimeria de dienst uitmaakt. De auteur, die sinds de val van de Muur gefascineerd is door dictaturen, heeft een denkbeeldige samenleving beschreven met akelige kenmerken.

 

De Boekendief, van Markus Zusak, uitgeverij The House of Books, € 15,-. Voor al die pubers die helemaal opgaan in alle jeugdboeken over de Tweede Wereldoorlog, is dit een verplicht nummer. Over de 9-jarige Liesel, voor wie – nadat ze in een pleeggezin heeft leren lezen – het lezen van boeken zo belangrijk wordt dat ze soms boeken steelt. Tijdens bombardementen klampt ze zich vast aan haar boeken.

 

Gips (10+) van Anna Woltz gaat over een gezin dat volgens hoofdpersoon Fitz heel nodig in het gips moet. Haar ouders gaan scheiden, maar door een bloederig ongelukje ontmoet het gezin elkaar op de spoedeisende hulp. Fitz ontdekt hoe het voelt om iemand te zijn, dat het soms dapperder is om iets te proberen dan om niets te doen, welke wonden helen, welke littekens achterlaten én welke onverwacht een mooi resultaat opleveren. Primula, een van de personages uit het boek, kijkt alle ziekenhuisseries van de wereld. Gips kan zich met de meest meeslepende daarvan meten.

 

Spijkerzwijgen (12+)

Gouden Griffel-winnaar Simon van der Geest slaagt er met Spijkerzwijgen (12+) opnieuw in een levensecht verhaal te vertellen. De ouders van Vonkie hebben tijd nodig om dingen op een rijtje te zetten en dus moet zij een week bij haar opa Spijker op de boerderij gaan logeren. Haar opa zit vol verhalen over zijn zes broers, vooral over Buts. Als opa met hem was durfde hij alles. Later was het misgegaan tussen de twee broers, helemaal mis, maar dáár wil opa dan weer niks over vertellen. Vonkie heeft er genoeg van dat ze overal buiten gehouden wordt, gaat zelf op onderzoek uit en bedenkt een slim plan om opa en Buts weer bij elkaar te krijgen.

 

Wie Ik Ben (12+)

Wat doe je als de jongen die jij pestte zelfmoord pleegt? Jeroen zit in de tweede klas van de middelbare school. Hij is populair op school, dwars thuis, hij speurt naar zijn grenzen. Dan overlijdt Jelmer, hij heeft een einde aan zijn leven gemaakt. In Wie ik ben (12+) laat Emiel de Wild Jeroen zoeken naar antwoorden op wezenlijke vragen. Wat kan wel, wat kan niet, wie zijn je vrienden, wat moet je met je ouders, wat moet je met jezelf? De Wild beschrijft al die opgehoopte kwetsbaarheid en stoerheid, al dat aantrekken en afstoten van ‘De Puber’ net zo onuit- als onweerstaanbaar als het in het echte leven is.

 

 

 

 

 

 

 

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven