Leeftijd 13+

Kinderboeken (13+)

 

Pokerface
Sem de Wit wordt met z’n vriend Sander gescout. Ze mogen mee trainen met het eerste ijshockeyteam van de Ice Bears. Er wordt hard en vaak getraind. Maar daarnaast wordt er ook op een andere manier aan de jongens getrokken. Gaan ze nog wat mee drinken, willen ze pep om beter te trainen, toepen om geld of poker spelen? Sem blijkt er gevoelig voor, Sander niet. Misschien komt dat, omdat Sem z’n jeugdvriendinnetje Julia niet kan krijgen, omdat z’n ouders ruzie hebben, omdat z’n zusje dood is? Het goede van Pokerface is dat Sems verhaal tot zover niet erg uitzonderlijk is. Je kunt zijn keuzes makkelijk meevoelen. Daarna neemt het verhaal een enorme vaart: Sem krijgt pokerschulden en om die af te lossen wordt hij gedwongen een auto te stelen. Als Sem denkt dat het niet erger kan worden, schieten zijn vrienden te hulp. Julia en Sander helpen niet alleen Sem; samen maken ze een eind aan de ellende van alle teamleden. Echte vriendschap, en de lijn tussen goed en kwaad, daar gaat Pokerface over.
Pokerface – Ik steel, lieg en bedrieg, Buddy Tegenbosch, Van Goor, €16,99

 

Ik Zal Er Zijn
Liefde in een stoer en avontuurlijk boek, dat razend spannend én een must read is voor zowel jongens- als meisjespubers, kom je niet vaak tegen. Ik zal er zijn, het debuut van Holly Goldberg Sloan, is wel zo’n boek. Emily, 17, populair op school, kunstzinnige ouders, gelooft in het lot. Als ze in het kerkkoor van haar vader een solo moet zingen, zit op de achterste bank een geheimzinnige jongen: Sam. Zijn leven wordt beheerst door chaos. Hij zwerft al jaren met z’n psychotische vader en z’n broertje Riddle van stad naar stad. De enige orde die Sam kan aanbrengen is via muziek. Zijn gitaar is z’n houvast. En de liefde en zorg voor zijn broertje. Tot hij Emily hoort zingen: I’ll be there. Vals, maar hartveroverend.
En dan ontrolt zich een verhaal over twee jonge mensen die, ondanks alle verschillen en het wantrouwen van hun omgeving, dwars tegen de gekte en de conventies in, voor elkaar vallen. Met droge humor, onwaarschijnlijke wendingen en knap opgebouwde spanningslijnen, vertelt Sloan een verhaal dat wel goed moet aflopen. En dat gelukkig ook doet.
Ik zal er zijn, Holly Goldberg Sloan, Querido, € 17,50 Vera Kwik, Standaard, € 22,50

 

Overstroomd
Onheilsprofeten roepen het al jaren: Nederland en grote delen van Europa zullen door een vloedgolf onder water komen te staan. De wereld zoals wij die kennen, verdwijnt. In Overstroomd, het debuut van Eva Moraal, is die natte werkelijkheid allang een feit. De overlevenden zijn verdeeld in twee kampen: de Drogen, de elite die het goed heeft en de macht bezit, en de Natten, die in wijken leven die keer op keer onder water lopen. Omdat ook de drogen niet altijd veilig zijn voor het water komt Nina, dochter van een gouverneur, op een natte school. Daar ontmoet ze Max, wiens broer in een verzetsgroep zit. Dat moet haast wel verkeerd gaan.
Het verhaal wordt afwisselend door hun ogen verteld. De schrijfster gebruikt die vertelperspectieven effectief: zo leert de lezer, met Max en Nina mee, de wereld van de ander kennen. Daarnaast verliest ze zich gelukkig niet in al te veel uitleg. Wat blijft is een adembenemend spannend verhaal, vol gruwelijke keuzes, verraad, echte liefde en een ijzersterke moraal. Niet slecht voor een debuut.
Overstroomd, Eva Moraal, Lemniscaat, € 17,95

 

Kom Hier Rosa
‘Vriendinnen zijn het allerbelangrijkst,’ zegt Sita in het nieuwe boek van Anna van Praag. Voor Sita en Lot gaat dat zeker op: twee Nederlandse meisjes die samen opgroeien in het Spaanse achterland, waar hun ouders een yogaboerderij en een restaurant runnen. Het is bijna een karikatuur, zo paradijselijk beschrijft Lot haar leven met paarden, klaprozen en korenvelden. De puberteit verstoort hun harmonie. Sita leert Lot zoenen, en dat is al verwarrend. Net als de grijpgrage handen van de geitenboer en de aandacht van Pepe. Echt mis gaat het als de recessie toeslaat en de gezinnen, behalve Lots vader, teruggaan naar Nederland. Lot begrijpt Sita steeds minder. Pas als ze stiekem haar dagboek leest, wordt duidelijk welk vreselijk taboe Sita kwelt. Het is knap hoe dicht Van Praag bij hun gevoelens blijft. Ze maakt er geen chicklit van. De roman komt moeizaam op gang – met dank aan de Spaanse idylle, die gelukkig aan het slot wat volwassener en dus kritischer bekeken wordt. Hopelijk is dat geen beletsel om door te lezen, want dit boek is eerlijk en echt.
Kom hier Rosa, Anna van Praag, Lemniscaat, € 15,95

 

Hoe Overleeft Rosa In NY
Na twee jaar afwezigheid geeft Francine Oomen Rosa uit de Hoe overleef ik-serie nog een kans. Ze is ontdaan van haar meisjesimago en gaat voort onder de serienaam: Rosa & Co. Co staat voor haar vrienden uit de eerdere reeks. Net als Rosa zijn zij op zoek naar wat ze willen in het leven. En dat valt niet mee. Neuz, Rosa’s vriendje, blowt en drinkt, verpest z’n opleiding en de relatie met z’n vader en slaat op de vlucht naar Berlijn. Daar vindt hij heel langzaam, na flink wat ellende, ontrouw, bedrog en leugens, toch weer het vrolijk-positieve spoor dat we van Oomen gewend zijn. Ook in de tweede verhaallijn, van Rosa die als au pair naar New York vertrekt, overheerst de misère. Het begint met een hilarisch bedoelde maar flauwe dronkenschap van de net ontmaagde en verwarde Rosa, via dode moeders, zielige meisjes en de angst voor zwangerschap tot de opluchting dat lekker koken en creativiteit heel heilzaam zijn. Met dank aan Skype wordt informatie in hapklare dialogen opgedist. De mail is een gemakkelijke uitvlucht om het verhaal een goede afloop te geven. Hoewel… goed?
Hoe overleeft Rosa in New York, Francine Oomen, € 12,95

 

Sweet Sixteen
Als er op school één groot taboe bestaat, dan is het die over de liefde tussen leraar en leerling. Dat het voorkomt, is duidelijk. Dat het niet mag, ook. In Sweet Sixteen valt Siska als een blok voor meneer Bolen, haar knappe invalleraar Engels. Met Justin Bieber en simpele proefwerken pakt hij de klas in. -Siska’s jeugdvriendje is meer met skaten bezig dan met haar, dus ze geniet van de aandacht die ze krijgt als ze mag oppassen op Bolens baby. Die baby is meteen de reden waarom hij zo ongelukkig is: zijn vrouw heeft nog maar bar weinig zin in seks.

We beleven het verhaal hoofdzakelijk door de ogen van Siska, maar leren Bolen ook beter kennen. Dat leidt tot tenenkrommend proza als ‘zijn erectie vocht in zijn broek’ en clichés als ‘haar lichaam tintelde nog na van zijn strelingen en de bergtoppen die hij haar had laten zien’. Erger is dat de verboden liefde zo onwaarschijnlijk wordt neergezet. Bolen houdt het niet bij één leerling, maar pakt er meteen twee, en het loopt dan ook slecht met hem af. Jammer dat zo’n mooi onderwerp zo voorspelbaar wordt afgedaan.

Sweet Sixteen, Dirk Bracke, Herman van Campenhout, Abimo, € 15,95

 

 

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven