Hoe help ik mijn kind met huiswerk?

Mijn dochter zit in groep 6 en krijgt regelmatig huiswerk. Ze moet bijvoorbeeld leren voor een topografietoets of een geschiedenisproefwerk. Ook een spreekbeurt staat op het programma. Ik stuur haar dan naar boven maar ze komt na een paar minuten weer naar beneden met de mededeling dat ze het gelezen heeft en alles weet. Dit blijkt dan niet zo te zijn en ik moet haar weer terug sturen. Het wordt er niet gezelliger op. Hoe kan ik dit aanpakken?

Kinderen die voor het eerst beginnen met leren voor een toets hebben meestal begeleiding nodig. Ze moeten “leren leren”. Vaak gebeurt dit ook in de klas; de leerkracht geeft instructies over hoe je het aanpakt. Hoe je begint is natuurlijk afhankelijk van wat je dochter precies moet leren. Zijn het woordjes voor Engels, topografie of een hoofdstuk van een geschiedenisles?

Tips:

  • Allereerst is het belangrijk om je dochter niet in haar eentje naar boven te sturen. Ga naast haar zitten, bekijk samen het huiswerk en help haar op weg. Een kind kan aangeven een tekst goed te begrijpen maar het in eigen woorden uitleggen van wat je hebt geleerd is een vaardigheid apart. Voor veel kinderen erg moeilijk!
  • Bij het leren van een hoofdstuk uit een geschiedenisles kan de aanpak als volgt zijn: Lees de tekst een paar keer goed door. Bedenk bij elke alinea een paar vragen en probeer daarop een goed antwoord te formuleren. Dat formuleren is een belangrijke oefening! Door de vragen en antwoorden te noteren krijgt je dochter een mooi oefendocument. Je zou haar kunnen helpen door het te overhoren.
  • Woordjes leren lukt het best wanneer je de woordjes in groepjes van 5 verdeelt. Neem pas het volgende groepje onderhanden wanneer ze de eerste 5 woorden beheerst. Herhaal de groepjes en voorgaande groepjes steeds opnieuw. De website wrts.nl is een handige site waar je zelf woorden of zinnen kunt invoeren die het programma overhoort.
  • Ook bij topografie is het goed om de plaatsnamen in groepjes te verdelen. Kies steeds 3 of 4 plaatsen die dicht bij elkaar liggen op de kaart. Oefen hardop en richt je later ook op de schrijfwijze. Kinderen hebben er vaak plezier in om grappige ezelsbruggetjes te bedenken om moeilijke plaatsnamen te onthouden! Veel topografiemethodes hebben ook een oefensite online. Informeer eens bij de leerkracht of kijk op topo-basis.nl
  • Bij een spreekbeurt kun je je dochter het best op weg helpen door na het kiezen van het onderwerp, hoofdstukjes te bedenken waarover zij iets wil vertellen. Laat haar bij elk hoofdstukje informatie zoeken en in steekwoorden of korte zinnen noteren wat ze wil vertellen. Plaatjes, een PowerPoint, voorwerpen maken de speekbeurt makkelijker en beter. Een spreekbeurt komt daarnaast het beste uit de verf als je thuis een paar keer hebt kunnen oefenen en feedback van de toehoorders hebt ontvangen. Veel kinderen vinden een spreekbeurt spannend. Zorg dus dat je positief opbouwend bent met je commentaar.

Leren werkt het best wanneer je zoveel mogelijk zintuigen inschakelt. Dat houdt in dat je naast het goed lezen, leren en opschrijven, ook veel hardop moet oefenen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven